2014 var året då vi (Tommaso & Evelina) efter 7 år i London, packade ihop vårt hem i en av storstadens sydvästra ”boroughs” och styrde kursen mot Malmö.

En solig dag kort efter flytten upptäckte vi genom vänner det då, lite bortglömda Mitt Möllan. Platsen gav oss direkt härliga vibbar och vi såg stor potential. Gallerian hade något ”visst” och unikt. Den påminde oss om vårt liv i London och området Brixton; ett område som sett tuffa tider men som blivit en plats där all världens mat nu finns att avnjuta och där det skapats en skön känsla av ”community”.

Det var under den där soliga eftermiddagen som gnistan tändes till en dröm; drömmen om en egen pizzeria och mötesplats som kändes som hemma/Italien. Kort där efter, i februari 2015, öppnades Pizza Dal Sud (som översätts till pizza från södern) .

Från en blygsam början på Mitt Möllan har pizzerian blomstrat tack vare alla härliga människor som besökt det ”lilla hörnet” på Mitt Möllan och som spridit ordet om våra pizzor vidare. Sedan starten har vi fått ta del av fina artiklar som skickliga skribenter skrivit om oss och därtill fått oss en och annan utmärkelse. 2018 vidgades horisonten och Pizza Dal Sud flyttades gradvis till en egen lokal på Värnhem där fokus fortsatt ligger på att servera genuina pizzor som smakar som i Italien.

Sedan 2023 driver Tommaso själv pizzerian vidare i syditaliensk anda och eftersträvar tillsammans med personalen att återskapa traditionella smaker på ett enkelt och okomplicerat sätt. Det är produkterna som används och kvaliteten som står i fokus.

Dal Sud, en punkt på kartan dit den som vill känna på lite ”Italianità” kan söka sig, hittas på en liten bakgata i närheten av Värnhemstorget. Lokalen har till största del färdigställts med hjälp av vänner och familj. Här finns en platsbyggd traditionell pizzaugn som är täckt med handmålat ”krossat” kakel från Italien. Denna koloss, hjärtat i vårt kök, är en symbol som ständigt påminner om en fantastisk matkultur som vuxit fram och formats över generationer.

Välkomna